fbpx

Bekkenscheefstand – malalignment syndrome

Een bekkenscheefstand is een scheefstaand van het bekken. Duh dat is logisch zegt iedereen, maar is dat wel zo logisch?.

Voor een bekkenscheefstand kun je beter de term “malalignment syndrome” gebruiken of in het nederlands “het niet-rechtgerichtstaan syndroom”of “het niet-uitgelijnd syndroom” want komt de scheefstand wel uit het bekken.

Het bekkengebied bestaat uit meerdere botten, heel kort gezegd, het bekken (buitenste deel) en ons heiligbeen (het middelste deel), deze botstukken moeten samen werken. Als nu het heiligbeen niet goed gericht staat tov het bekken komt er een scheven stand, de bekkenscheefstand

Het effect dat ontstaat is dat het lichaam overal compensaties moet gaan maken omdat het toch rechtgericht, recht op elkaar, wilt staan.
Deze compensatie kun je dan terug vinden in beenlengteverschil, knie, onderrug klachten, rugklachten thv de schouderbladen ( BH bandje ), schouders, nek en het hoofd.

Ho wacht het hoofd, het hoofd wil ten alle tijden recht staan. Anders lopen we de “hoek” om,
klachten tussen hoofd en bekken , “kop en kont”, kunnen dus uit het bekken komen.

Wat wij nu in onze praktijk doen is :

“RECHT ZETTEN WAT SCHEEF STAAT”

Wij, en vele met ons, kijken eerst of er een beenlengteverschil is. Iedereen heeft hiervoor zo zijn eigen methode of testen. Als dit zo is gaan wij eerst het bekken en/of heiligbeen weer in lijn met elkaar zetten.
Het uitlijnen, en nee we zijn geen auto, maar ook de banden worden tov elkaar uitgelijnd anders schudt je alle kanten op en rijdt je van de weg (trekken naar één kant).

Nu gaan we tussen “kop en kont” ook alles verder uitlijnen. Waarbij er telkens een controle is of het bekken nog rechtstaat.
Als alles uitgelijnd is moeten we ook de knieën en enkels controleren want deze horen ook bij de keten. In de keten (fasialijnen) werkt alles met elkaar en tegenovergesteld van elkaar, linker arm en rechterbeen.

Helaas denken de fasialijnen van het lichaam “kom laat ik alles weer terugzetten naar het oude” want dat weet / herken ik nog. Door herhaling wordt het effect en het lichaam verteld dat prettiger is om uitgelijnd te zijn, alles kost dan minder kracht.

Dit rechtzetten of uitlijnen is de basis voor al onze behandelingen, vanuit hier behandelen we verder met andere methode om een maximaal resultaat te boeken.

Heb jij klachten en denk je dat je scheef staat, laat je rechtzetten.